Ο Άρτος και το Κρασί ώς σύμβολα μας υπενθυμίζουν οτι ο γάμος βρίσκει το αληθινό νόημα του μέσα στη Θεία Ευχαριστία.

Οι νεόνυμφοι πίνουν απο το ίδιο ποτήρι – το ποτήρι της ζωής – και τρώνε απο τον ίδιο άρτο για πρώτη φορά ώς σύζυγοι, για να δηλώσουν το κοινό μονοπάτι τους στη ζωή, μαζί στις δυσκολίες και τις ευκολίες της ζωής, μαζί στη λύπη και την χαρά.

Οι λαμπάδες

Οι λαμπάδες συμβολίζουν την ελπίδα, το φως του Χριστού, που φωτίζει και αγιάζει κάθε «άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον» . Οι λαμπάδες τοποθετούνται μπροστά απο τους μελλόνυμφους και έρχονται να δείξουν ότι το φως το Χριστού θα φωτίζει τον δρόμο τους.

Ο χορός του Ησαΐα

Συμβολίζει τα πρώτα βήματα των νεονύμφων στην καινούργια αρχή της ζωής τους, με επίκεντρο τον Χριστό και το Ευαγγέλιο. Η Εκκλησία αντιπροσωπεύεται από τον ιερέα, που οδηγεί τους πιστούς. Η κυκλική κίνηση συμβολίζει την αιωνιότητα και ο κύκλος την τελειότητα. Ο χορός δείχνει, πως η Εκκλησία οδηγεί τους νεονύμφους προς την αιώνια ζωή και την τελειότητα. Με τους ύμνους που ψάλλονται κατά τη διάρκεια του χορού, η Εκκλησία, μεταξύ άλλων, καλεί τους αγίους μάρτυρές της να πρεσβεύουν, υπενθυμίζοντας ξανά τη μαρτυρική διάσταση της χριστιανική ζωής, αλλά και το τελικό στεφάνωμα των νικητών.